Blogger Backgrounds

Sabtu, 9 April 2011

Pelbagai Jenis Ais Krim Dari Beberapa Negara


Entri kali ini just nak share dengan korang tentang jenis-jenis aiskrin dari negara luar..tak tahulah sedap ke tak..nampak macam sedap=) hehe


 Jepun



 India



 Turki



 Amerika syarikat


 Perancis



Italia



Aiskrim Paling Pelik

"siapa nak aiskrim??"

jerit HM (Hannanmaisara) sambil
tunjuk aiskrim Walls Selection Gold.






Habis satu bekas ni kalau HM makan sambil tengok cerita kat laptop..hehe
Korang teringin tak nak makan aiskrim ni?



bukan Walls.. tapi yang ni..

1.Cheese and Spaghetti ice cream
- ice cream keju dengan spaghetti di dalam nya





2.  Horse flesh ice cream
ice cream ni di buat dari daging kuda campur vanilla ice cream.








3. Squid ink ice cream
- di buat dari squid ink. entah cam ne rasa...





4. Goat ice cream
- ice cream ini di buat dari susu dan daging kambing





5. chicken wing ice cream
- made in Japan.






6. Chilli pepper ice cream
- yang ni kalau buat desert.. terbaik la..haha=)




7. Egg and bacon ice cream
- di perbuat dari daging & telur ayam(telur ayam ice cream ~)






8. Dracula cool garlic mint ice cream
- di buat dari campuran mint &  bawang putih..






9. Aqutak ice cream
- juga di kenali sebagai " ice cream eskimo".



11. Fish ice cream
- di buat dari ikan air masin. ice cream ini popular kat Jepun..



12. Fried Eggpland Ice cream
- ice cream di buat dari terung..






13. Octopus ice cream
- di buat dari sotong?






14. Perasa cumi-cumi (squid)




Haha…! So? Ada tak terasa nak makan aiskrim2 di atas….
Bila pergi oversea jangan main ambil sahaja aiskrim tu..tgok cop halal & harga jugak taw=))



For entri kali ni..saya nak kongsi resepi aiskrim coklat..jom try buat=)










AISKRIM COKLAT




Bahan:
(A)
2 biji kuning telur
1 biji telur
140 gm gula kastor

(B)
250 ml susu penuh krim
60 gm serbuk koko

(C)
400 gm Non Dairy Whipping Cream
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Pukul bahan A hingga putih dan berkerim.
2. Panaskan susu penuh krim hingga mendidih, masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
3. Tuangkan adunan susu ini ke dalam adunan telur. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk.
4. Putar Non Dairy Whipping Cream sehingga kental dan gebu.
5. Masukkan esen vanila, adunan (3) yang telah sejuk dan gaul sebati.
6. Tuangkan ke dalam bekas plastik bertutup dan simpan dalam peti dinginbeku (freezer) semalaman.











AISKRIM VANILA



Bahan-bahan :
(A)
4 biji kuning telur
90 gm gula kastor

(B)
250 ml susu penuh krim
1 sudu teh esen vanila

(C)
300 gm Non Dairy Whipping Cream

Cara Membuatnya :
1. Pukul bahan A hingga putih dan berkerim.
2. Didihkan susu penuh krim dan campurkan bahan A kedalamnya. Kacau hingga sebati dan biarkan sejuk kemudian masukkan esen vanila.
3. Putar Non Dairy Whipping Cream hingga gebu dan masukkan ke dalam adunan diatas.
4. Gaul sebati adunan tersebut dan tuangkan dalam bekas plastik bertutup.
5. Simpan peti dinginbeku semalaman.

Haaaa....kan simple je...jgn lupe try buat yer......(^_^)

is krim..ais krim…kling.kling.kling..hoho..
next!
Kita belajar resepi kedua k! sape kate nak buat ice cream kena ade ice cream maker? Xperlu.....just follow bawah ni k!

vanila and chocolate chip!

chocolate chips version.2 and oreo!
Ice cream Chocolate Chips


Bahan2:
  • Coffeemate
  • Susu Coklat
  • Milo (sedikit jer..tu pun kalau nak bagi more choclatey)
  • Chocolate chips
Caranya:
  • Sukat 1 mug coffemate and 1 mug susu coklat.
  • Masukkan dua-dua tu dalam blender korang, letakkan sedikit milo. Then blendkan..
  • Masukkan dalam bekas and letak dalam freezer.
  • Sebelum dier keras betul, keluarkan and masuk balik dalam blender and campak kan chocolate chips sebanyak yg korang nak..then blend. Masuk bekas, letak balik dalam freezer..siap! :D
Resepi seterusnya J  
Ice cream oreo.


Bahan2:
  • Coffeemate
  • Susu segar (guna  low fat)
  • Esen vanila
  • Biskut Oreo
Caranya:
Caranya sama macam wat choco chips ice cream tu, tapi last pas blend tu  letak yg oreo yang  dipatah2 kan kecik2 tak halus2 cam blend tu la..kasi best lagi..hohoho..
p.s: ice cream ni before makan kena tunggu kejap..beberapa seconds..haha..sbb dier keras sket..tapi bile da lembut skit tu..mmg cam ice cream beli kat kedai laa..yummy yumm..I like it!

kepelbagaian resepi: http://resepi.mesra.net